Lister korta – långa med utan kvist.

2 09 2012

Att vi arbetar med lister är ju känt och det brukar vara lätt att få leveranser från oss, vi skickar lister över hela Skandinavien. Mindre känt är kanske att granlister med tillräcklig kvalitet måste väljas omsorgsfullt särskilt om de skall ha någon längd över 3 -4 m  det vet nog alla som vänder upp och ner  på en brädgårds hög och sågar själv.  Vi fick tag i en bra hög för några år sedan, att få tag i samma  kvalitet igen är inte så lätt har det visat sig.  Vi håller på med olika små sågverk för att få fram bra gran men intresset  är ljummet från deras sida även om man tar några m3 per gång. Vi vill ju ha en bra bräda med årsringarna rätt! Vi kommer därför att ta hem ett ceder för att inte  stå utan.

Tar vi  hem lite större mängd än tidigare av ceder WRC så blir priset fördelaktigare för er. Tråkigt är att det inte är ett hemma vuxet träslag  men ceder fördelarna är;

Långa längder  5,2-5,4 m bygga skarvfritt,  -ingen kvist, – tätare i fibrerna blir snyggare lister,- litet svinn, (ca 10 % av min förra granhög som var på 27000 m höll inte måttet och kan inte levereras till kund).

En nackdel; det är  allergent  villket kräver en bra dammask, handskar kan vara bra.

Damm mängden i en bygglokal om det är ceder eller gran påverkas inte nämnvärt. Man ska alltid ha mask på vid sliparbeten, damm som damm,  damsugare till slipmaskin är en jättebra investering för hemmabyggaren ofta lackas det i samma lokal. Med normalt förnuft och försiktighet så anser inte jag att man behöver  känna rädsla för ceder, jag själv föredrar ceder långa längder och snyggfärg.

I USA används ceder lite hur som helst och det verkar funka.

Synpunkter kring detta tema önskas!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: